onsdag 3 april 2013

Utvärdering av jordfuktighetssensor

Denna sensor kommer bland annat användas i växthusövervakningsprojektet men även i trådlösa sensornoder i rabatter och pallkragar.

Jordfuktighetssensor kopplad till Arduino Uno

Sensorn har fyra anslutningar, VCC, GND, D0 och A0. D0 är en digital utgång som går hög när fuktigheten kommer över en viss gräns (ställs med en vridpot på sensormodulen). A0 är en analog utgång som skalas mellan GND och VCC proportionellt mot fuktigheten i jorden.

Vid ett test med en relativt fuktig växt drar sensorn 7.4 mA@5V och 4.2 mA@3.3V. Det innebär att sensorn lämpar sig väl för trådlösa sensornoder som vaknar t.ex. var tionde minut och tar en snabb (kanske 10 ms lång) fuktighetsavläsning som skickas via radio till en datainsamlingsnod.

2 kommentarer:

  1. Hur mycket kommer alla delar kosta? Jag funderar på att bygga något sådant.

    SvaraRadera
  2. Tja, beror ju lite på. För växthusprojektet kommer jag använda en RaspberryPi (ca 350:- + nätdel och SDkort), en Arduino Uno som I/O adapter (100:-), fem jordfuktighetssensorer (17:- styck) samt en temperatur och luftfuktighetssensor (ca 35:-). För de trådlösa noderna kommer jag nog använda en AtTiny84A (17.50:-) eller AtTiny85 (ca 20:-) sedan tillkommer en 433 MHz radiomodul till varje trådlös nod för runt 20:-. Förutom detta behövs batteri och batterihållare samt inkapsling. Totalt blir det inte så jättedyrt. :)

    SvaraRadera